Висота установки витяжки над газовою та електричною плитою

Кухонна витяжка використовується для очищення повітря, що збирається над плитою від частинки пилу і жиру, переробленого газу, кіптяви. А висота витяжки над газовою плитою та іншими видами варильних поверхонь впливає на якість роботи приладу та його ефективність.

Як правильно розрахувати висоту між витяжкою та плитою? Що впливає висоту? Чи є якісь стандарти? І що буде, якщо їх не дотримуватись? Всі ці питання ми детально розглянемо в нашій статті, наголосивши на видах витяжок для кухні та правилах проведення розрахунків та вимірів.

Види кухонних витяжок

Витяжки використовуються для примусового забору продуктів горіння, різних домішок (оксид азоту, вуглекислий газ, різні канцерогени) та неприємного запаху, що з’являються у повітрі під час приготування їжі. Функціонує така система за принципом пилососу.

Стандартна витяжка складається з таких елементів: корпус, електродвигун, повітрозабірник, система вентиляції, жирові (іноді й вугільні) фільтри.

кухонна витяжка

Острівна витяжка – це ідеальне рішення для великих кухонь, а також широких плит та варильних поверхонь. У цій ситуації важливо враховувати зростання кухаря

За способом виведення переробленого повітря прилади бувають циркуляційні та проточні. У першому випадку повітря після очищення та фільтрації знову потрапляє до приміщення, а у другому виводиться на вулицю. Циркуляційні підійдуть, якщо в будинку немає вентиляції.

Нещодавно почали з’являтися витяжки, що поєднують у собі ці дві технології роботи з повітрям.

За способом встановлення витяжки бувають кілька типів. Острівні, їх кріплять на стелі. Кутові закріплюються у кутку кухні. Такі моделі підійдуть для компактних кухонь.

Що стосується монтажу, то модель витяжки, що вбудовується, легко приховати в підвісній шафі. Купольні закріплюються на стіні. Вони відмінно доповнять інтер’єр, але часто бувають великих розмірів.

Вбудована витяжка підійде для кухні будь-яких розмірів. Її монтують у спеціальній шафі. Меблі для цього виготовляють на замовлення або переробляють вже наявну

Загальні рекомендації щодо безпечного встановлення

Але щоб будь-яка модель витяжки працювала якісно та виконувала свої функції, її необхідно правильно встановити. Це завдання краще довірити професіоналам.

Так, на висоту встановлення витяжки впливають такі фактори:

  • стандартні рекомендації;
  • тип плити або варильної поверхні;
  • наявність або відсутність вентиляції, а також її потужність;
  • продуктивність приладу;
  • габарити витяжки;
  • зростання користувача.

Так як основне завдання приладу очищати повітря над варильною поверхнею, то під час підрахунку висоти грунтуватися варто в першу чергу на тип і розміри самої плити.

Плити бувають: газові, електричні, індукційні та галогенні. Особливістю останніх вважаються Hi-Light конфорки.

Для ефективної роботи витяжка має повністю покривати площу варильної поверхні. Завдяки цьому все забруднене повітря перероблятиметься. Якщо плита буде ширшою, то шкідливі домішки та зайві запахи так і залишаться на кухні.

З міркувань пожежної безпеки було розроблено стандартні параметри висоти між витяжкою та конфорками.

При їх складанні враховуються тип плити та конструкція нижньої частини витяжки. Вона може бути прямою або похилою.

Для газових плит висота від конфорок до прямої витяжки – від 75 до 85 см, а до похилої – 55-65 см.

Для електричних, індукційних та галогенних поверхонь висота від конфорок до прямої витяжки – від 65 до 75 см, а до похилої – від 35 до 45 см.

Така різниця у висоті пояснюється відсутністю або наявністю відкритого вогню та ризиком займання частинок жиру та кіптяви на фільтрах

Часто виробник сам прописує необхідну висоту. Це продиктовано особливостями матеріалів, з яких виконані фільтри та сам прилад. Матеріал може бути особливо стійким до полум’я та/або мати якісь особливості.

Від встановлених стандартів можна відхилитись максимум на 5-10 сантиметрів. Відстань можна тільки збільшувати, а зменшувати лише в тому випадку, якщо дозволяє потужність і потребує зростання кухаря. У будь-якому випадку перед остаточним рішенням варто порадитися з фахівцем.

Професійна установка дозволить приладу краще та якісніше виконувати свої функції (витягувати все зайве та очищати повітря), а також заощадить електроенергію, тому що не доведеться вмикати витяжку на максимальну потужність.

Крім того, на висоту між витяжкою та варильною плитою впливає продуктивність самої витяжки. Іноді цей показник називають потужністю та вимірюють у куб. м/год. Перед покупкою витяжки варто вирахувати хоча б приблизне значення.

Від продуктивності безпосередньо залежить якість очищення повітря. Також, якщо пристрій має достатню потужність, то можна регулювати висоту витяжки над варильною поверхнею.

Варто відзначити, що на потужність також впливає наявність або відсутність вентиляції, кількість членів сім’ї, що палять. Додаткові заломи та прямі кути повітроводу можуть лише знизити продуктивність та підвищити шумність витяжки.

Встановлення витяжки над газовою плитою

До приладів, які встановлюються над газовою плитою, висувається безліч вимог. Для початку необхідно точно виміряти відстань від нижньої частини пристрою до варильної поверхні. Як уже говорилося вище, воно має бути в межах 75-85 см.

Ця відстань трохи більша, ніж при установці приладу над електричною моделлю, оскільки відкритий вогонь може запалити фільтри витяжки, особливо якщо ті сильно забруднені.

Також не слід забувати про те, що у випадку з газовими плитами обов’язково має працювати природна вентиляція. Тому при монтажі не можна повністю перекривати вентиляційний отвір на кухні.

Щоб цього уникнути, можна придбати спеціальні решітки для повітроводів, розділені на дві частини: одна для підключення витяжки, а інша для природної вентиляції.

Дуже важливим параметром є потужність витяжки. Перед придбанням агрегату потрібно її точно розрахувати. Дещо нижче буде написано про те, як правильно це зробити.

Провівши необхідні розрахунки та виміри варто пам’ятати, що не можна купувати пристрій меншої потужності, ніж отримана при розрахунках. В іншому випадку це будуть просто викинуті на вітер гроші, такий пристрій не справлятиметься з поставленим перед ним завданням.

Бажаєте самотужки встановити витяжку над газовою плитою? У такому разі рекомендуємо подивитися покроковий інструктаж з монтажу.

Відстань до електричної плити

До електричних моделей висуваються лояльніші вимоги. Насамперед, це стосується висоти встановлення витяжки над пристроєм — її можна трохи зменшити, оскільки ці моделі вважаються безпечнішими в експлуатації, ніж газові екземпляри.

Якщо приміщення кухні невелике, оптимальним варіантом буде зупинити свій вибір на вбудованій або плоскій моделі витяжки. Крім зручності ціни на подібні пристрої по кишені більшості громадян.

Ще одним важливим фактором, який потрібно враховувати розміщуючи прилад над варильною поверхнею, – це габарити пічки. Так, ширина і довжина витяжки не повинні бути меншими від цих же параметрів плити. В іншому випадку, на меблі будуть накопичуватися жир і кіптява.

Детальні інструкції з монтажу кухонної витяжки самотужки ми навели в цій статті.

Витяжку над електричною плитою можна розміщувати трохи нижче, ніж над газовою, оскільки перші трохи безпечніші в експлуатації

Проведення вимірів та розрахунків

Як видно, врахувати всі фактори та провести точний розрахунок досить складно. Але потрібно постаратися, щоб не шкодувати про придбання приладу, який не справляється із покладеними на нього завданнями.

Існують критерії, розроблені виробниками:

  • Прилад із продуктивністю від 200 до 300 куб. м/година підійде для тих, хто готує трохи або кухня невеликих розмірів. Тобто постійно використовується 1-2 конфорки.
  • Витяжка із продуктивністю від 300 до 400 куб. м/год рекомендується для сімей з 3-4 осіб, або для кухні середніх розмірів, а також там, де щодня користуються 2-3 конфорками.
  • Прилад із продуктивністю 500-600 куб. м/год очистить повітря на великій кухні, покриє потреби багатодітної сім’ї. Така витяжка буде незамінною, якщо плита активно використовується щодня та включені всі конфорки (їх може бути 5-6).

Для орієнтовних показників можна використовувати спеціальні таблиці чи дані від виробників.

Для швидкого розрахунку продуктивності використовують два значення, площу кухні та висоту стель. Ці приблизні дані можна помножити на коефіцієнт плити

Якщо кухня нестандартні розміри або її площа не перевищує 40 куб. м, то розрахувати цю величину для конкретного приміщення просто перемноживши довжину кухні на її ширину та на висоту стель. Отриманий результат потрібно помножити на 10 чи 12

Числа 10 чи 12 – це постійні коефіцієнти, засновані на санітарних нормах. Вони означають, що повітря має очищатися кожні 5 хвилин, тобто 10-12 разів на годину. Тому продуктивність перевищує об’єм кухні мінімум у 10-12 разів.

Іноді цей коефіцієнт підвищується через частоту включення та особливості використовуваної плити. Наприклад, для газової плити з великими конфорками, які включають щодня, це число може досягати 20. Для електричної плити можна прийняти коефіцієнт 15.

Якщо плита нестандартна і готують щодня, то для розрахунку продуктивності варто використовувати додаткові коефіцієнти для поверховості, плити, курців. Але не слід купувати пристрій із великим запасом потужності

Наприклад, довжина та ширина кухні складають 2 і 3 м відповідно, а висота стель 2,5 м.

Тому, орієнтовна про продуктивність становитиме: 2*3*2,5*10 = 150 куб. м/год.

Це можна помножити на коефіцієнт поверховості 1,3. Він відповідає санітарним нормам.

Якщо на кухні хтось палить, то до продуктивності додається ще 15% на кожного, хто палить від загального числа.

Отримані дані є вірними для замкнутих приміщень. Якщо кухня не зачиняється дверима, а відокремлена від інших кімнат проходом, слід додати ще 30% від отриманої потужності.

У нас на сайті є докладні інструкції щодо розрахунку витяжки для кухні.

Наступним показником вважається зріст кухаря. Дуже важливо, щоб витяжка не зачіпала голову і не заважала дотягуватися до далеких конфорок або ставити великі каструлі.

Тому перед покупкою та монтажем зробіть виміри та змоделюйте процес роботи за плитою. Щоб не допустити помилок при проведенні вимірів, пам’ятайте, що похилу витяжку вимірювати слід від нижньої точки до конфорок.

Усі прямі витяжки (купольні чи вбудовані) слід вимірювати від фільтрів до поверхні плити.

Похили витяжки фахівці рекомендують вибирати для електронних, галогенних та індукційних плит. Вони не вимагають багато місця і добре справляються з очищенням повітря

Також слід врахувати і довжину витяжки. Визначте, наскільки вона виступатиме вперед над варильною поверхнею, наскільки буде зручно готувати та замінювати вугільні та жирові фільтри, а також мити плиту та дотягуватися до далеких конфорок.

Усі описані фактори, що впливають на відстань, мають бути узгоджені. Інакше є ризик того, що витяжка не справлятиметься зі своїми завданнями. Навіть найпотужніший пристрій, встановлений надто високо, не впорається з усіма домішками у повітрі. Або ж кіптява, що осіла на нижній частині занадто низько встановленої витяжки, може спалахнути.

Грамотний вибір висоти установки продовжить термін служби витяжки, дозволить пристрою працювати на повну силу з мінімальними витратами. У найгіршому випадку прилад може не справлятися зі своїми функціями або просто згоріти.

Що ще врахувати під час монтажу?

Перед встановленням слід врахувати особливості підключення пристрою до мережі.

Будь-яка витяжка підключається до електромережі. Тому розетку слід встановлювати на висоті 2 -2,5 метра від підлоги і на 15-25 см вище за навісні шафи.

Така розетка обов’язково має бути із заземленням, щоб витяжка не згоріла через стрибки електрики. Ніколи не монтуйте розетку на одній лінії з повітроводом. Орієнтуйтеся десь на 15-20 см від нього.

Також під час проведення вимірів варто врахувати та відстані до бокових шаф. Орієнтуйтеся на 5-10 см в обидва боки.

Схеми розташування розеток на кухні та тонкощі їхнього монтажу своїми руками ми привели в наступному матеріалі.

Під час проведення розрахунків дуже важливо враховувати всі предмети меблів та проводку на кухні та накреслити схему розташування кожного предмета

Наприклад розглянемо конкретну ситуацію. Купольну витяжку необхідно встановити над газовою плитою з 5 конфорками на кухні площею 31 куб. м, висота стелі 2,8 м. На плиті готують щодня, кухня зачиняється дверима.

Для початку дізнаємось орієнтовну потужність. Коефіцієнт візьмемо 20 через кількість конфорок та частоти використання плити: 31*2,8*20=1736.

Таким чином, для цієї кухні потрібна витяжка з потужністю не менше 1800 куб. м/год.

Користуватися плитою буде людина зі зростом 170 см, висота плити 75 см, а висота витяжки 60 см. Тому зіставляємо всі дані і отримуємо приблизний діапазон 77-80 см для висоти витяжки.

Подібні розрахунки проводити важливо, щоб не допустити помилок під час монтажу. Але найкраще, якщо буде можливість перевірити умовне розташування техніки на кухні та зручність її використання.